Beleidsplan 2024 – 2025

In de komende jaren blijft Stichting Hulpverlening Oost-Europa zich vooral inzetten voor de verbetering van het leven van Roma-kinderen (zigeuners) en hun families in Roemenië. Onze focus ligt op onderwijs, zelfredzaamheid en het opbouwen van een duurzame toekomst.

Onderwijs voor Roma-kinderen 

Ons doel is om zoveel mogelijk kinderen naar school te krijgen. In samenwerking met onze lokale partners, John en Rita Fracker. Zo kampt de basisschool in het dorp Viile Recii met beperkte middelen, maar zetten zij zich enorm in voor onderwijs en begeleiding van kinderen die te maken hebben met problemen zoals armoede, ondervoeding en verwaarlozing. Ons doel is de school te ondersteunen door:

  • Het opzetten van een schoolbibliotheek voor alle leeftijden.
  • Het verstrekken van leermiddelen zoals schriften, pennen en knutselmateriaal.
  • Het realiseren van een kleuterspeelplaats en klimtoestellen voor de oudere kinderen.

We streven naar een samenwerking met basisscholen in Haarlem en dienen aanvragen in bij vermogensfondsen om deze plannen te bekostigen. Regelmatige evaluaties met de school en onze partners zorgen voor continuïteit en succes.

Zelfredzaamheid voor volwassenen 

Naast het onderwijs aan kinderen hopen we ook ouders te helpen die analfabeet zijn. In 2025 starten we een pilot met lessen in lezen, schrijven, hygiëne, koken en het verbouwen van groenten. Deze lessen vinden plaats in een bijgebouw bij het huis van het echtpaar Fracker en worden door vrijwilligers gegeven. Het uiteindelijke doel is om de kansen op werk en een stabiel inkomen voor deze ouders te vergroten.

Raising Hope-project 

Met het Raising Hope-project helpen we Roma-gezinnen een zelfstandig bestaan op te bouwen door hen een geit, varken of schaap te geven. De gezinnen krijgen begeleiding in de verzorging van de dieren en tekenen een contract om korte termijn verkoop te voorkomen. Dit initiatief helpt hen verantwoordelijkheid te nemen en een duurzame inkomstenbron te creëren.

Wij hopen door deze projecten blijvende verandering te brengen in het leven van de Roma-gemeenschap in Roemenië.

 

Wilt u ons steunen? Klik hier voor meer informatie.

Stichting Hulpverlening Oost-Europa heeft een officiële ANBI status.